Forten in Willemstad en omgeving

Fort Sabina
Fortweg 1 | Heijningen

Fort Sabina Henrica

Fort Sabina hoorde met de forten Prins Frederik in Ooltgensplaat, Buitensluis in Numansdorp en de Bovensluis en De Hel uit Willemstad tot de Stelling van het Hollandsch Diep en Volkerak, met Willemstad als centrale vesting.

Fort de Hel omstreeks 1914
Helsedijk 85 | Willemstad

Fort de Hel

Geschiedenis
Reeds in 1748 werd op deze plaats naar het ontwerp van kapitein-ingenieur Michiel Mattheus van Oosterzee (1720-1774) het Fort Anna gebouwd, vernoemd naar Anna van Hannover. In 1793 werd het fort Carolina genoemd, maar het was toen al vervallen.


Oostdijk 22, Willemstad

Fort Bovensluis

Eigentijds feesten en dineren in nostalgische sferen”Tussen vesting en fort. Fort Bovensluis is gelegen nabij de prachtige vesting Willemstad. Zoals de naam al doet vermoeden is het restaurant gevestigd in een voormalig fort, wat onderdeel uitmaakt van de Zuider Waterlinie. De linie is de oudste, langste en meest gebruikteaaneenschakeling van forten, vestingsteden en inundatiegebieden die Nederland ooit gekend heeft.Ondanks dat de nostalgische sfeer van het pand behouden is gebleven, ontbreekt het niemand op het fort aan moderne gemakken.